בתור הבר עם מבחר הוויסקי הגדול בארץ מתבקש שבאתר שלנו תופיע אינציקלופדיית ויסקי מקצועית לשתייני ויסקי מקצועיים, שתיתן לכם את כל המידע שאי פעם תוכלו לרצות על סוגי הוויסקי הטובים בעולם, למה אנחנו אוהבים אותם ולמה כדאי גם לכם לאהוב אותם. הנה היא לפניכם.

תראו כמה ויסקי יש לנו!

הוויסקיפדיה עדיין לא שלמה, ומתעדכנת כל הזמן. ככה זה כשיש לנו יותר מ-230 סוגי ויסקי בבר, ואנחנו צריכים לשתות אותם ולכתוב על כולם. רוצים להוסיף? לתקן? לעדכן? כתבו לנו לכאן.

  • אובן 14 (סינגל מאלט, היילנדס, סקוטלנד, 43%)

    אובן היא הבירה של אזור מערב ההיילנדס והמזקקה הנושאת את שם העיר היא אחת מהמזקקות בעלות הרישיון הוותיק ביותר בסקוטלנד, וחברה ב”Classic six” – ששת המאלטים הקלאסיים המייצגים כל אחד אזור בסקוטלנד. באובן מתגאים בדודים הקטנים והקצרים שלהם וטוענים שאופי וצורת הדודים מאפשר לבטא בוויסקי את המיקום הייחודי שלהם: בקצה המערבי של ההיילנדס, ממש על הים. הוויסקי מבטא זאת היטב: האופי הרך, העשיר והמתקתק של ההיילנדס מתמזג נפלא עם ארומות וגוונים עדינים של מליחות וניחוח ים. חדי הלשון יבחינו גם ברמז של עישון בסיומת.

  • אוכנטושן Three wood (סינגל מאלט, לואו-לנדס, סקוטלנד, 43%)

    אוכנטושן הוא הוויסקי הסקוטי היחידי שעובר תהליך זיקוק משולש (בד”כ וויסקי סקוטי מזקקים פעמיים בלבד). הזיקוק השלישי מעלה את אחוז האלכוהול של הנוזל ומקנה לו טעם יותר נקי וחלק. הוויסקי שלפנינו מתיישן ב 3 סוגי חביות – חבית שהתיישן בה ברבן אמריקאי, חבית שבה התיישן יין שרי ספרדי (אולורוסו) ולבסוף חבית שבה התיישן שרי ספרדי (פדרו חימנס). התוצאה המתקבלת היא ויסקי כהה ועשיר בארומות וטעמי פירות מתקתקים, עם סיומת נהדרת של שרי וטופי.

  • אוכנטושן קלאסיק (סינגל מאלט, לואולנדס, סקוטלנד 40%)

    בניגוד להיילנדס, לספייסייד ואיילה עתיריי המזקקות, באזור הלואולנדס ניתן למצוא כמות ספורה ממש של מזקקות. מזקקת אוכנטושן היא אחת מהן, והיא קיימת ופעילה מאז 1823. אחד המאפיינים המייחדים אותה היא השימוש בזיקוק משולש אשר נפוץ יותר באירלנד ופחות בסקוטלנד, אשר יוצר חוויית שתייה נקייה וחלקה יחסית. הקלאסיק הוא המותג הבסיסי של המזקקה, והוא מציג טעמים שילוב טעמים הדרי-וונילי. יופי של סינגל מאלט לאלו שנמצאים בתחילת דרכם בתחום.

  • ארדבג 10 (סינגל מאלט, איילה, סקוטלנד 46%)

    מאוד מעושן, שמנוני ומלוח. ב-1980 המזקקה נקלעה לקשיים כלכליים והבעלים (שגם לפרוייג בבעלותו) חשב לוותר ולסגור את המזקקה. לבסוף נחלצו מגלנמורנג’י והצילו את המזקקה ב-1997. מאז ארדבג מוציאה את הסטנדרד ארדבג 10 שנים, שיחד עם לפרויג הוא המאלט המעושן ביותר (מבחינת נוכחות חלקיקיי כבול) בעולם.

  • ארדבג אוגדיל (סינגל מאלט, איילה, סקוטלנד, 54.2%)

    מקור שמו של הוויסקי הוא אגם אוגדיל (Uigeadail) שמימיו הזכים משמשים להכנת הוויסקי. זהו וויסקי מיוחד ומעניין מבחינת ה”מפרט” שלו: אין עליו ציון שנים, והוא למעשה “Vatted Malt” – ערבוב של מספר מאלטים, בגילאים שונים, ששהו בחביות שונות (ברבן ושרי). אם זה לא מספיק, מדובר גם בחוזק חבית. הוכתר ע”י מבקר הוויסקי הנחשב ג’ים מארי בתור וויסקי השנה בשנת 2009. העירבוב המגוון של המאלטים יוצרים וויסקי מאוזן מאד, מעושן כמובן – אך מציג מורכבות מאד מעניינת, וסיומת ארוכה במיוחד.

  • בושמילס בלקבוש (בלנדד, אירלנד, 40%)

    הבלנד המיוחד של מזקקת בושמילס, המכיל אחוז גבוה מהמקובל של מאלט. ההתיישנות בחביות שרי יחד עם גריין בעל נטייה מתקתקה יוצרים וויסקי בעל אופי עשיר, מרקם חלק וטעם פירותי.

  • בושמילס מאלט 10 (בלנדד, אירלנד, 40%)

    סינגל מאלט אירי. מורכב ממאלטים המיוצרים ע”י בושמילס, כשהצעיר מביניהם בן 10 שנים. הוויסקי עובר התיישנות את רוב שנות ההתיישנות שלו בחביות ברבן. החיבור בין הפירותיות האופיינית של הוויסקי האירי ובין המתקתקות של הברבן יוצרות (עפ”י בושמילס) טעמים של “שוקולד נמס ודבש”, המשתלבים עם הקלילות המזוהה עם בושמילס לכדי לחוויית שתייה מהנה ולא כבדה באופן יחסי.

  • בושמליס (בלנדד, אירלנד, 40%)

    למעט שנתיים בשנים של סוף מלחמת העולם השנייה – מייצרים במזקקה הממוקמת בפינה הצפונית של אירלנד וויסקי ברצף משנת 1608. הבלנד הקלאסי הוא של מאלט המזוקק 3 פעמים עם גריין קליל. נגיש יחסית, ועם סיומת עדינה של טופי.

  • בלוויני 12 double wood (סינגל מאלט, ספייסייד, סקוטלנד, 40%)

    טירת בלוויני נמצאת בשטח השיפוט של משפחת גרנט’ס, וכך גם הסינגל מאלט המוערך הזה. אחד הדברים המיוחדים והבלעדיים למזקקת בלוויני היא העובדה שכל התהליך- מגידול השעורה, דרך ההנבטה וכלה בבניית החביות ועיצוב הבקבוקים – כל אלה מתבצעים במזקקה עצמה. מדובר בסינגל מאלט עשיר שעובר יישון של 12 שנים בסה”כ, כשבסוף תקופת היישון מחלקים את הוויסקי לתקופת יישון קצרה ב-2 סוגיי חביות במקביל (במקרה הזה חביות עץ אלון וחביות שהכילו בעבר שרי) – טכניקה הנקראת “יישון מקביל\כפול” (double metured). תהליך זה מקנה לוויסקי וניליות דבשית נפלאה וחלקה.

  • בלוויני 15 single barrel (סינגל מאלט, ספייסייד, סקוטלנד, 47.8%)

    המשמעות של “סינגל בארל” היא ביקבוק מתוך חבית יחידה ומובחרת. במזקקה בוחרים בכל זיקוק מספר חביות מובחרות במיוחד, מעבירים ליישון בנפרד, ומבקבקים כמות מוגבלת וממוספרת של בלוויני 15 סינגל בארל. בכל פעם מבוקבקים לא יותר מ-350 בקבוקים, ולכן ניתן לראות על גבי כל תווית שעל בקבוק את פרטיי החבית, תאריך הביקבוק, ומספרו הסידורי. הסינגל בארל 15 שנה של בלוויני הוא בעל אחוז אלכוהול גבוה יחסית, וכמיטב המסורת של בלוויני מציג טעמים עשירים (וניל, עץ אלון, דבש) שניכר בהם היישון הממושך. וויסקי ברמה גבוהה מאד, נגיש ועשיר.

  • בלוויני 21 port wood (סינגל מאלט, ספייסייד, סקוטלנד, 47.6%)

    הסיפור פשוט – הוויסקי נפלא. כפי שמשתמע מהשם, מדובר כאן בחיתון של מאלטים בני 21 לכל הפחות, שהועברו ליישון בחביות ששימשו ליישון ואחזקת פורט (יין אדום מחוזק ומיושן). וויסקי איכותי במיוחד, עגול ומאוזן כתוצאה מיישון ממושך מאד, בעוד שחביות הפורט תורמות להדגשת המאפיינים הפירותיים האופייניים של בלוויני. בהחלט סינגל מאלט ששייך לרמות הגבוהות ביותר של עולם הוויסקי.

  • בלנטיינ’ס 12 (בלנדד, סקוטלנד 40%)

    בלנד עטור פרסים המורכב מלמעלה מ- 40 סוגים שונים של וויסקי וגריין וויסקי. צבע זהבהב, ריח עישון קל וריחות אדמה. טעמיי עישון עדינים, ונילי, תזכורת קלה של יוד, גוף חלק ואז סמיך, סיומת בינונית ללא מרירות. נחשב כתמורה מעולה לכסף.

  • ג’יימסון גולד רזרב (בלנדד, אירלנד, 40% )

    הגרסה היחידה של ג’יימסון שעוברת יישון בחביות עץ אלון חדשות ,מה שמעניק לוויסקי טעמי עץ עזים (וניל, תבלינים), בשילוב מתיקות דבש עדינה וסיומת ארוכה. בלנד של מאלטים מיושנים יחסית , מאוזן מאוד וקל לשתייה.

  • ג’ים בים לבן (קנטקי סטרייט ברבן, ארה”ב, 40%)

    משפחת בים היא מאצולות הברבן בקנטקי בפרט ובארה”ב בכלל. הברבן המיוצר במזקקה נמכר כבר מ-1795, ועד 1968 (אז נקנתה המזקקה ע”י תאגיד פורצ’ון ברנדס) עבר הייצור ממש מדור לדור במשפחת בים. החוק הפדרלי בארה”ב מגדיר ברבן כוויסקי שמכיל לפחות 51% תירס ומיושן לפחות שנתיים בחביות עץ אלון, וכיצרני ברבן גאים גם ג’ים בים לבן מזוקק מתערובת דגנים המכילה תירס, שיפון ומעט מעט לתת. הוא עובר זיקוק כפול, נמהל במי מעיין מקומי, ועובר ליישון של 4 שנים בחביות. זהו המותג הבסיסי של המזקקה, וניתן למצוא בו מתיקות אופיינית (באדיבות התירס), לצד גוף קל יחסית. ברבן נהדר ליומיום, גם מבחינת אופי, וגם מבחינת מחיר.

  • ג’ק דניאלס (טנסי וויסקי, ארה”ב 40%)

    הטנסי וויסקי המוכר והנמכר מכולם. הוויסקי המקורי הכיל 45% אלכוהול אך הדבר שונה ב-2004. תערובת דגנים טיפוסית של תירס, שעורה ושיפון העוברת סינון ייחודי דרך פחם של עצי מייפל יוצרת- עפ”י המזקקה לפחות- את עיקר ההבדל בינו ובין ברבנים אחרים בכל הנוגע לטעם ומרקם. כל אלה (פלוס הילת מסתורין סביב הכיתוב הסתום “מס’ 7”) מקנים לו מעמד מיתולוגי ופופולאריות עצומה.

  • ג’ק דניאלס גולד מדל 1981 (טנסי וויסקי, ארצות הברית 43%)

    שייך לסדרה מיוחדת המונה 5 וויסקי, אשר זכו במרוצת השנים במדליית זהב בתחרויות יוקרתיות. הוויסקי הנ”ל זכה בתחרות באמסטרדם ב-1981, והוא מציג ריח מחוספס וחזק ,המעלה ניחוח ליקריץ, מתקתקות עגולה ודבשית, ונוכחות שיפון עשירה במיוחד. וויסקי מוערך מאוד ומומלץ לאוהבי בורבן וטנסי.

  • גלנדרונאך 12 (סינגל מאלט, ספייסייד, סקוטלנד, 40%)

    סינגל מאלט המיוצר מ-1826 במזקקה קטנה בבעלות פרטית (כרגע, בעבר החליפו כמה ידיים) במזרח ספייסייד. מפורסם בטעמי השרי שלו ולא בכדי: 80% מהחביות במזקקה הם חביות שרי ספרדי מסוגים שונים. חלק מהוויסקי מתיישן בחביות עץ אלון ואז בחביות שרי (מה שנקרא “דאבל מצ’יורד” – יישון ב-2 חביות שונות במקביל) וחלק לאורך כל הדרך בשרי. גלנדרונאך מייצרים כמה סוגי סינגל מאלט המתיישנים מ 12 ועד 33 שנים. ה-12 אהוד עלינו במיוחד: נגיש מתקתק ופירותי, בעל ארומות שרי כמובן, ועם סיומת מעט מרירה ויבשה.

  • גלנמורנג’י 15 (סינגל מאלט, היילנדס, סקוטלנד 43% )

    גלנמורנג’י ידועים בדודי הזיקוק הגבוהים בסקוטלנד ובצוות 16 האנשים המתפעלים את המזקקה במהלך כל השנה. גרסת 15 השנה היא גלנמורנג’י במיטבו ואחד האהובים על מבקרי וויסקי רבים. הארומות חמאתיות, אגוזיות ומעט מלוחות. המרקם עשיר וסמיך והטעמים עשירים בפירותיות וטעמים קלויים-מתובלים.

  • גלנמורנג’י אוריג’ינל 10 (סינגל מאלט, היילנדס, סקוטלנד 40%)

    מזקקת גלנמורנג’י הוקמה ב- 1843 על גבי מזקקה שפעלה בחוות מורנג’י 100 שנה קודם לכן. כל הוויסקי במזקקה מיוצר כבר דורות בידי 16 איש בלבד,
    זהו הוויסקי הפופולרי בסדרה, ואחד הפופולאריים והנמכרים בעולם. מיושן בחביות ברבן טעמי דבש עם רמזים לשקד, ומתאים מאד למתחילים. בעצם גם לממשיכים!

  • גלנפידיך 12 (סינגל מאלט, היילנד, סקוטלנד, 40%)

    משפחת גרנט (בעליי מזקקת גרנט’ס) אחראים לסינגל מאלט הזה – שפירוש שמו הוא “עמק האיילים” . זהו הסינגל מאלט הראשון שיצא מגבולות סקוטלנד ובעצם החל את העידן שבו שותים ומעריכים סינגל מאלט מחוץ לגבולות סקוטלנד. פירותיות אגסית עדינה עם נגיעות עץ עושות את הוויסקי הזה לנגיש ואהוב במיוחד.

  • גלנפידיך 14 ריץ’ אוק (סינגל מאלט, ספייסייד, סקוטלנד 40%)

    גלנפידיך היה הסינגל מאלט הראשון שנמכר מחוץ לגבולות סקוטלנד, ובין הראשונים שעיצבו בקבוק משולש וקופסאות פח כאריזה חיצונית.
    זהו המותג החדש ביותר, נכון לעכשיו, שיצא מהמזקקה. מיושן מעל 13 שנה בחביות ברבן ובשלושת החודשים האחרונים בחביות עץ אלון אמריקאיות וספרדיות חדשות, המקנות לוויסקי טעמים מודגשים של וניל, פירות יבשים ואגוזים. חלק ומעודן מאוד.

  • גרנט’ס (בלנדד, סקוטלנד, 40%)

    מהמזקקות הבודדות שעדיין נמצאות באותה בעלות משפחתית מהקמתן ועד היום. המזקקה נקראת על שם ווילאם גרנט אשר החל לייצר וויסקי ב-1887, כשהמכירות הראשונות בוצעו מדלת לדלת. ב-1923 בנה נינו של ווילאם את מבשלת גרנט’ס שכיום מחזיקה גם בבלוויני וגלנפידיך הידועות, המהוות מרכיב בוויסקי הנ”ל שכיום הוא אחד מחמשת הבלנדדים הנמכרים בעולם.

  • גרנט’ס 18 port finish (בלנדד, סקוטלנד 40%)

    גרנט’ס 18 מתישן בחביות עץ אלון ולאחר מכן עובר יישון נוסף בחביות פורט. התוצאה היא בלנדד איכותי מאד: מאוזן עם ארומות מורכבות, טעמיי לתת ודבש, וסיומת ארוכה ואלגנטית שניתן להרגיש בה יפה את מתיקות הפורט.

  • גרנט’ס אייל קאסק פיניש (בלנדד, סקוטלנד, 40%)

    ב-2002 יצאו גרנט’ס עם סדרת פינישים לבלנדד וויסקי, שהייתה פורצת דרך מעצם היותה הפעם הראשונה שבה השתמשו בטכניקה הזו לבלנדד ולא לסינגל מאלט (ע”ע גרנט’ס שרי). לצד השרי פיניש הציגו בגרנט’ס גם את האייל קאשק פיניש, כשהרעיון דומה: יישון סטנדרטי בחביות עץ אלון, ופיניש קצר בחביות שהכילו לפני כן אייל סקוטי בשם “אדינבורו סטרונג אייל”. התוצאה היא וויסקי קל וחלק לשתייה, שמציג טעמיי וניל רכים וסיומת חמימה.

  • גרנט’ס שרי קאסק פיניש (בלנדד, סקוטלנד, 40%)

    תקופת יישון קצרה ונוספת (“פיניש”) הייתה פרוצדורה ידועה ושגרתית בקרב סינגל מאלטים, אך בגרנט’ס פרצו ב-2002 את הדרך בכל הנוגע לשימוש בטכניקה הזו בקרב בלנדד וויסקי. כיום פיניש לבלנדדים הוא טרנד נפוץ ופופולרי, אך כאמור – בגרנט’ס היו הראשונים. במקרה שלפנינו מדובר בבלנדד המוכר של גרנט’ס שלאחר ההתיישנות הסטנדרטית בחביות עץ אלון עבר תקופת יישון קצרה בחביות ששימשו קודם לכן ליישון שרי אולורוסו משובח מספרד. גוף קל, עם ארומות מעניינות של…. שרי. תמורה נהדרת לכסף.

  • דימפל 15 (בלנדד, סקוטלנד 43%)

    חלק מסדרה של 12 ו-18 שנים. וויסקי חלק ומעודן באופן מפתיע.
    הבקבוק המיוחד עם הגומות נוצר בעבר (באופן ידני) כדי שהפקק לא ייפלט החוצה באקלים חם ובמעבר מעבר לים. תמורה נפלאה לכסף, וויסקי נגיש ופירותי.

  • היילנד פארק 12 (סינגל מאלט, האי אורקניי, סקוטלנד, 40%)

    קבוצת איי אורקני מונה כ-70 איים, והיא ממוקמת מצפון לאי המרכזי של סקוטלנד – מה שעושה את מזקקת היילנד פארק למזקקה הצפונית ביותר בסקוטלנד. אחד המאפיינים של מזקקת היילנד פארק הוא השימוש שלה בחביות שרי בלבד (משומשות יותר ופחות), וכן בכבול המקומי. היות ותנאיי מזג האוויר הקיצוניים של האיים (רוחות קרות חזקות) לא מאפשרים לעצים לצמוח, נאלצים תושביי האיים להשתמש בכבול כחומר לבעירה. עם זאת הכבול של איי אורקני שונה מזה המפורסם בו משתמשים באיילה: הוא עדין בהרבה ומשלב לצד העישון גם מתיקות ייחודית.
    היילנד פארק 12 שנה הוא המותג הבסיסי והמוביל של המזקקה. 25% מהמאלט המרכיב אותו התיישן בחביות שרי שזהו השימוש הראשון בהן והוא מאופיין בעישון קליל מאד, מרקם שמנוני מעט, ושילוב של פירותיות ושוקולדיות עם מליחות עדינה. בהחלט מעביר בצורה טובה מאד את המאפיינים של מזקקת היילנד פארק.

  • טליסקר 10 (סינגל מאלט, האי סקיי, סקוטלנד, 45.8%)

    פירוש השם “טליסקר” בנורדית הוא “סלע משופע”. זוהי המזקקה היחידה באי סקיי- אי המונה מאות בודדות בלבד של אנשים במערב סקוטלנד. ב-1960 נבנתה המזקקה מחדש עקב שריפה כהעתק מדויק של המזקקה הישנה, כך שלמעשה ניתן לומר שהמזקקה מייצרת וויסקי כבר מעל 175 שנה ברציפות באותה דרך מסורתית. את אופיו המשובח של הטליסקר 10 ניתן לסכם כמשחק מרתק בין מתיקות פירותית-מפולפלת ובין נוכחות כבולית בינונית בעוצמתה. משמש חלק מהבלנד של ג’וני ווקר רד.

  • לדאייג (סינגל מאלט, האי מאל, סקוטלנד 40%)

    מגיע מהמזקקה היחידה מהאי מאל (mull) מכפר שכיום נקרא טוברמורי (Tobermory ) – שגם לו וויסקי משלו. וויסקי מיוחד מאד: גוף מלא ושמנוני, אופי כבולי, פרחוני ויבש, אך עם רעננות של וויסקי צעיר. מתאים לאוהביי אתגרים.

  • לפרויג triple wood (סינגל מאלט, איילה, סקוטלנד, 48%)

    הוויסקי עובר בתהליך היישון בין 3 סוגים שונים של חביות, לכל אחת השפעה ספציפית על התוצר הסופי:
    חביות עץ אלון אמריקאי (חביות ששימשו להכנת בורבון ונותנות מתיקות עדינה), משם הוא מועבר לחביות קטנות (Quarter cask – נותנות ביטוי חזק לטעמים וארומות החבית) ל- 9 חודשים, ולבסוף לחביות ששימשו בעבר ליישון שרי אולורוסו משובח. הטעמים בהתאם: עישון כבולי אופייני שמתאזן יפה עם מתיקות פירותית עדינה ותיבול וניל.

  • לפרויג 10 (סינגל מאלט, איילה, סקוטלנד, 40%)

    מזקקת לפרויג הוקמה ב-1815 ויושבת כיום באיי איילה, באיים המערבים של סקוטלנד. פירוש השם בגאלית הוא “החלל היפהפה ליד המפרץ הרחב”. נמכר בתקופת השפל בארה”ב כמשקה אלכוהולי רפואי חוקי. במהלך תהליך היצור מיובשת הלתת באמצעות בעירת כבול (חומר אורגני נפוץ באי המשמש כתחליף לפחם). הכבול הוא האחראי לריח המעושן הייחודי והמזוהה עם הוויסקי מאיילה ועל הטעם הדומיננטי של הוויסקי. הלפרוייג הוא הוויסקי המעושן ביותר המגיע מאיילה, אך עם זאת בעל מרקם חלק ונגיעות של מליחות ימית.

  • לפרויג 10 חוזק חבית (סינגל מאלט, איילה, סקוטלנד 55% בערך)

    וויסקי חזק ודומיננטי בצורה יוצאת דופן. משקף את הטעם הגולמי של הוויסקי כפי שהתיישן בחבית, ללא דילול במים כמקובל בסוף התהליך. התוצאה – עוצמת טעמים (עישון, וניליות מהחבית) מרוכזת במיוחד, עד כדי כך שעל הבקבוק עצמו ממליצים למהול כמות של וויסקי עם כמות כפולה של מים על מנת לרכך מעט את עוצמת האלכוהול ולהבליט ארומות וטעמים. אחוז האלכוהול משתנה עשוי להשתנות בגלל הבדלים קלים בין חבית לחבית.

  • לפרויג 15 (סינגל מאלט, איילה, סקוטלנד 43%)

    לאחרונה הוחלף הייצור של לפרויג 15 שנה ל-18 שנה ולכן הבקבוקים הנותרים נדירים ביותר. עובר יישון בחביות עץ אלון ארומה חזק של יוד, עם פירותיות ועשן, טעמו מעושן, עשיר אך עדיין רך, בשילוב של מתיקות וכבול, הסיומת שלו מאוזנת ומעושנת.

  • לפרויג 18 (סינגל מאלט, איילה, סקוטלנד 48%)

    מיושן 18 שנה, לא עובר סינון בקירור ומיוצר בכמויות מוגבלות. מפתיע בפירותיות שלו ובעידון של הכבול שמורגש ברמה העדינה ביותר מכל וויסקי שמייצרים בלפרויג באופן סדיר. מציג מורכבות טעמים מרתקת הכוללת פירותיות, כבוליות, ניחוחות ים ויוד, ותבלינים. וויסקי עשיר וחלק מאד, עם סיומת ארוכה ביותר. קלאסה אמיתית.

  • לפרויג Quarter cask (סינגל מאלט, איילה, סקוטלנד 48%)

    בעבר היו מזקקות משתמשות בחביות קטנות יותר כדי להקל על הובלת הוויסקי שהייתה מורכבת ומסורבלת (על חמורים, סוסים וכו’). ברגע שהטכנולוגיה התפתחה החביות גדלו, אך מזקקת לפרויג עודנה מייצרת וויסקי מסוים אשר משמר את היתרונות של החביות הקטנות. ישנו קשר ישיר בין החבית לטעם הוויסקי: ככל שהחבית קטנה יותר כך תורגש יותר השפעת עץ האלון על טעמים, ארומות וצבע הוויסקי. בנוסף קיים יחס שטח פנים גדול בין הנוזל והחבית, מה שגורם לכך שהנוזל “נושם” יותר אוויר שמשפיע גם הוא על אופי הוויסקי. התוצאה היא וויסקי קטיפתי עם מתיקות עדינה וכבולית, מעודן ורך יחסית לגרסה הרגילה.

  • מאנקי שולדרס (בלנדד מאלט, סקוטלנד, 40%)

    בלנדד מאלט מעניין ומיוחד מבית משפחת גרנט’ס המפורסמת (גרנט’ס, בלוויני, גלנפידיך). השם “כתפיי קוף” הוא מחווה לפציעה האופיינית שהייתה נגרמת בעבר לעובדים במזקקה המופקדים על הפיכת השעורה באופן ידני. כיום התופעה כבר אינה קיימת הודות לשיטות ותנאי העבודה המודרניים, אך ההקרבה הגופנית שספגו הופכיי השעורה “בשם האומנות שביצירת הוויסקי” (לדבריי החבר’ה במזקקה) הונצחה בשמו של הוויסקי. מודבר כאן בבלנד של 3 מאלטים מעולים מאזור הספייסייד: בלוויני, גלנפידיך וקינינווי המתיישן בחביות ברבן. התוצאה – כפי שניתן לצפות מבלנדד מאלט איכותי – היא וויסקי חלק ונעים מאד לשתייה. הוא מתאפיין במתיקות, טעמי וניל, סוכר חום וטופי עם רמזים של עץ וקלייה. כל בקבוק נושא סמל נשלף של שלושת הקופים, ואצלנו בנורמה ג’ין מקובל שהאדם שמסיים את הבקבוק לוקח איתו הביתה את הסמל.

  • ניקה יואיצ’י 10 (סינגל מאלט, יפן 45%)

    כשאומרים על הוויסקי היפני שהוא “וויסקי סקוטי ב-HD” מתכוונים ליואיצ’י 10. הסינגל מאלט המפואר הזה מיוצר באי Hokkaido בשיטה מסורתית מחמירה (זיקוק באש גלויה, יצירת חביות מעץ אלון באופן עצמאי).
    צבע ענברי, ניחוח נקי ומרענן, איזון מושלם של אלון מודגש וטעמי פירות, וסיומת ארוכה מאוד שמעלה את טעמי העץ העזים. וויסקי מפואר.

  • ניקה פיור מאלט לבן (בלנדד מאלט, יפן 43%)

    מבית היוצר של ניקה, אחד מ-2 יצרני הוויסקי הגדולים והחשובים ביפן. היפנים החביבים בחרו לקרוא כך לוויסקי שלהם למרות שבסקוטלנד הביטוי “פיור מאלט” כבר אסור לפי חוקי הוויסקי. מקים המזקקה – מסאטקה שמו – למד את רזי הוויסקי בסקוטלנד ויצר באמצעות בלנד של מלטים המיוצרים ביפן וויסקי מדוייק מאד, מעושן מעט, בעל טעם כבולי ומלוח קמעה. וכמובן שכשמדובר במוצר יפני, אי אפשר להתעלם מהעיצוב הנפלא שמזכיר לכולנו שהוויסקי החל את תחילת דרכו כשהוא מוגדר כתרופה.

  • פאדי (בלנדד, אירלנד 40%)

    אחד מהבלנדדים האהובים והמיתולוגיים באירלנד. מגיע מהעיר האפרפרה קורק ונקרא על פאדי פלהרטי. פאדי היה הסוכן המיתולוגי של מזקקת מידלטון, שבשנות העשרים והשלושים עבד עבור המזקקה בהפצת הוויסקי בעיירות השונות באירלנד ובטקטיקת החדרת מוצר מבריקה היה נוהג להזמין על חשבונו וויסקי לכל יושבי הבר. באותה התקופה פאבים נהגו למכור וויסקי שלא נשא שם מותג – ישירות מחבית שהגיעה מהמזקקה. עם הזמן הפך הוויסקי להיות כה מזוהה עם הסוכן שהפיץ אותו – עד שלבסוף קיבל את שמו. זהו וויסקי עדין וקל לשתייה, המתיישן כ-7 שנים ומאופיין בארומות תבלינים עדינות ובטעמים מתובלים-מתקתקים.

  • פאוורס (בלנדד, אירלנד, 40%)

    משפחת פאוורס עסקה בתחום יצור הוויסקי מאז 1817. הם גם היו חלוצי יצור הג’ין והוודקה האירית. כמו כן, היו הראשונים אשר עברו לשיטות יצור מודרניות, כאשר השיקו קו יצור המבקבק את הוויסקי עוד בתוך המזקקה. מדובר בוויסקי מיוחד ובעל אופי, ולא בעוד בלנדד ממוסחר. בשונה מהאופי האירי המתחנף בד”כ, פאוורס הוא וויסקי מעט מחוספס ומציג תיבול מעט מודגש ואלכוהול “בועט”.

  • פיימוס גראוס (בלנדד, היילנדס, סקוטלנד 40%)

    הבלנדד הכי נמכר בסקוטלנד! הפיימוס קרוי על שם “השכווי האדום”, שם זה ניתן לו ע”י משפחת סוחרי המשקאות מראשית המאה ה19 שייצרו אותו. המשפחה גרה על הדרך המרכזית לצפון היילנדס שם התרחש בקיץ צייד השכווי האדום הרשמי. הנופשים בדרכם לציד הצטיידו בוויסקי שקיבל את הלייבל “גראוס” עם ציור השכווי האדום והחמקמק, שציירה בתו של הסוחר על הבקבוקים, לימים המשקה התפרסם ומכאן ה “פיימוס גראוס”. בבסיס שלו ידועים לפחות ארבעה סינגל מאלטים איכותיים- מקאלן, היילנד פארק, בונהייבן וגלנרות’ס. הוויסקי מיושן בחביות עץ אלון, הוא בעל ארומות מתובלות- אפשר לזהות הדרים, קצת פירות יבשים ומתיקות ונילית, הסיומת יבשה ומעט מרירה. בשורה התחתונה- מעודן, לא תוקפני, אידיאלי למתחילים ולקיץ, ולא פחות חשוב מזה נותן תמורה מצויינת למחיר שלו.

  • קארדו 12 (סינגל מאלט, ספייסייד, סקוטלנד, 40%)

    פירוש השם קרדו הוא “סלע שחור”, והוא מגיע מלב ליבו של אזור הספייסייד. המזקקה הוקמה ב-1824, אך את מקומה בהסטוריה תפסה ב-1872, כאשר הפכה למזקקה הראשונה בסקוטלנד שבבעלות אישה – אליזבת’, כלתו של מקים המזקקה. כיום שייכת המזקקה (כמו רבות אחרות) לג’וני ווקר, והקרדו משמש כאחד המרכיבים החשובים בג’וני ווקר בלק לייבל. קרדו 12 הוא סינגל מאלט דבשי ונעים לשתייה, ובעל גוף בינוני. חדי הלשון יבחינו בטעמיי אגס קלים.

  • קילבייגן (בלנדד, אירלנד, 40%)

    מגיע מאחת המזקקות הוותיקות ביותר בעולם (מזקקת Cooley, נוסדה ב-1757). פירותיות קלה לצד עוצמת טעמים מודגשת. הוויסקי האירי היחיד העובר זיקוק כפול במקום שלושה זיקוקים בדרך כלל.

  • קראון רויאל (בלנדד, קנדה, 40%)

    הוויסקי הקנדי המפורסם ביותר, מגיע ממזקקה על גדות אגם וויניפג שבדרום קנדה. עורבב לראשונה ב-1939 בתור מחווה לביקורם החגיגי של המלך ג’ורג’ ה-6 והמלכה אליזבת בקנדה. הקראון רויאל רזרב הינו הוויסקי הצעיר ביותר בסדרה. הוא מורכב מכ-50 סוגיי מאלט שונים, ועובר יישון בחביות עץ אלון לבן. חלק ופירותי.

  • רויאל לוכנאגר 12 (סינגל מאלט, היילנדס, סקוטלנד43% )

    ב-1848 ביקר בעלה של מלכת אנגליה, הנסיך אלברט, את המזקקה – טעם והתלהב. מאז מספקת המזקקה וויסקי למשפחת המלוכה ולכן צורף לשמה הקידומת “רויאל”. ואכן, מדובר בסינגל מאלט מלכותי: זהוב, בעל איזון מופלא, טעמים וארומות של וניל, פירותיות ואף רמז עישון קליל קליל. סיומת ארוכה ארוכה.

  • שיבאס ריגל 18 שנה (בלנדד, סקוטלנד 40%)

    בלנד סודי של מאלטים במגוון גילאים שנרקח ע”י קולין סקוט- המאסטר דיסטילר של שיבאס שחתימתו המוזהבת מתנוססת על הבקבוק. ליבו של הוויסקי הוא Strathisla – מאלט וויסקי מאזור ההיילנדס. מציג ארומות מעניינות של שרי, שוקולד וטבק. מבחינת טעמים – ספייסיד במיטבו: טעם ונילי ומאוד פירותי.

  • בירה מכל העולם, ויסקי יותר מכולם.

    אליפלט 23, תל אביב
    טלפון: 03.6837383
    שעות פתיחה: כל ערב החל משעה 17:30

    חניון עירוני גדול וזול מאוד בערב בקרבת מקום

    Waze